Wist-je-dat: de positie op je toilet de gezondheid beïnvloedt?

Op het toilet neem je een zittende positie aan. Hier kun je niets aan doen, dit is simpelweg de houding die je lichaam aanneemt als je op de toiletbril gaat zitten. De zittende houding is comfortabel, maar heeft wel een negatieve invloed op je gezondheid.

De toiletpositie vroeger en nu

Onze voorouders hadden geen toiletten. Als zij naar de wc moesten, gingen ze ergens in de bosjes zitten. Niet in een zittende houding, maar in een squattende houding. De mens is simpelweg ontworpen om te squatten bij het ontlasten.

Nu squatten we niet meer in het bos als we naar het toilet moeten. We gaan naar de wc, waar we een zittende houding aannemen. Eigenlijk is dit vreemd, want hier is je lichaam dus helemaal niet op gebouwd.

Jouw toiletpositie en je gezondheid

Als je voedsel verteerd is door je darmen, komen de resten in het rectum terecht. Hier worden de resten bewaard tot je aandrang voelt om naar het toilet te gaan. Om de resten van je voeding in het rectum te houden, wordt deze afgesloten met een spier. Ga je zitten, dan ontspant de spier deels. Neem je een squattende positie aan, dan ontspant de spier helemaal. Hierdoor wordt het ontlasten een stuk gemakkelijker.

Neem je een zittende houding aan op het toilet, dan heeft dit zeker invloed op je gezondheid. De zittende houding zorgt namelijk voor:

  • Een moeilijke ontlasting. Je moet veel meer persen als je in zittende houding naar het toilet gaat.
  • Een groter risico op aambeien. Deze ontstaan door hard persen.
  • Een groter risico op darminfecties en -ontstekingen. Dit komt omdat er ontlasting in de darmen achter kan blijven als je zittend naar het toilet gaat.

Wil jij je gezondheid verbeteren? Ga dan niet in zittende houding naar het toilet, maar bezoek het toilet squattend.

> Ga naar artikel: hoe gebruik je de ToiletSquat

Een gezonde toiletpositie met de ToiletSquat

Het is lastig om de squattende positie aan te nemen als je op het toilet zit. De toiletpot is hier namelijk niet voor gemaakt. Door de ToiletSquat (zie het toilet krukje) aan te schaffen, kun je zonder enige moeite de juiste houding aannemen op het toilet. Hierdoor wordt het ontlasten gemakkelijker, worden je toiletbezoekjes korter én werk je actief aan een betere gezondheid.