Vezelrijke voeding

Vezelrijke voeding
Posted in: Voeding

Voor een goede darmflora is het belangrijk dat je voldoende vezels eet. Het eten van genoeg vezels kan verstoppingen voorkomen, waardoor naar de wc gaan makkelijker wordt. Enkele voorbeelden van vezelrijke voedingsmiddelen, zijn volkorenbrood, peulvruchten, zilvervliesrijst en volkorenpasta. Ook zitten er veel vezels in groente, fruit en havermout. Het is dan ook goed deze voedingsmiddelen regelmatig te eten om je darmflora gezonder te maken.

Daarnaast is het eten van voldoende vezels goed tegen overgewicht. Overgewicht is een groot probleem in de huidige samenleving. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om dagelijks 30 tot 40 gram vezels te eten. Het eten van voldoende vezels geeft je namelijk een vol gevoel, waardoor je minder eet dan vezelarm voedsel. Bovendien bevat het meeste vezelrijke voedsel weinig calorieën.

Voorbeelden van vezelrijke maaltijden:

Ontbijt:
Havermout met bessen en lijnzaad
Kwark met banaan, appel en chiazaad
Volkorenbrood met pindakaas en komkommer

Lunch:
Volkorenbrood met gegrilde groenten
Salade met komkommer, tomaat, spinazie en walnoten

Diner:
Zoete aardappel met broccoli en vis
Volkorenpasta met verse tomatensaus, courgette en aubergine.
Bruine bonen met gehakt, paprika en tomaten.

Let op: Als je extra vezels eet, moet je ook extra drinken. Vezels nemen namelijk vocht op, waardoor de vezels zwellen. Gezwollen vezels geven de maag een vol gevoel. Als je niet genoeg drinkt werkt het eten van vezels juist averechts. Een volwassene heeft ongeveer 2 liter water per dag nodig. Niet alleen water, maar alle non-alcoholische dranken tellen mee. Als je veel thee of koffie drinkt, werkt dit ook positief op vezels.

20 maart 2019